HjelpesiderArtikler
«En reddet ball er like viktig som et mål!»
...
Søk

«En reddet ball er like viktig som et mål!»

Mattias Andersson har blant annet fortid som spiller i Barcelona, Kiel og Flensburg. Etter at keeperskoene ble lagt på hylla, har han fortsatt karrieren som målvaktstrener for flere av verdens beste landslag, klubblag og forbund.

Hvordan skal vi få flere til å stå i mål?

Start med myke baller. Tydeliggjør ovenfor utespillerne at de må respektere målvaktene, og ikke skyte rundt hodet. Ved å redusere tempoet mellom hvert skudd og øke avstanden vil målvaktene føle at de har litt mer kontroll.

Hvordan bør vi trene målvakter i barne- og ungdomsårene?

Det er viktig at vi bistår målvakter med å oppleve fremgang. Det gjør vi ved å, allerede i ung alder, vise hvordan de teknisk bør agere. Ved å tilpasse tempo og avstand på skudd på treninger, hjelper vi målvaktene slik at de faktisk redder. En reddet ball er like viktig som et mål. Det må vi som trenere formidle.

Hvordan lærer vi målvakter riktig teknikk?

Begynn tidlig med å vise hvordan det bør se ut. Skuddserier på trening bør ikke være raskere eller lengre enn at målvaktene alltid gjør riktige bevegelser. Vær obs på at “highlight saves” fra internet ofte ikke viser god teknikk.

Håndballen går fortere og målvaktens rolle i kontingspillet blir større.

Hvordan trener vi målvakter til å bli gode pasningsspillere?

Målvaktene skal være med i pasningsøvelser på treningene, selv om de egentlig bare vil stå i mål. Tren også på pasninger i stress-situasjoner slik at vi får kamplike situasjoner. Forklar og øv pasningsteknikk, ikke bare for utespillere, men også ovenfor målvaktene.

Når bør man spesialisere?

Vi bør spesialisere når spillere selv ønsker det. Hvis noen kun ønsker å stå i mål er det helt fint, men for utviklingen er det bra om de også spiller ute på banen når de er yngre.

Har du noen gode tips til trenere i ungdomsårene?

• Skyt færre skudd, men med mer kvalitet.

• Pass på at målvakten alltid rekker å utføre riktig teknikk.

• Sørg for at målvaktene får kamplike situasjoner på treningene.

• Lær målvakter å lese spillet.

Hvordan lærer vi målvaktene å lese spillet?

Skap situasjoner på treningen hvor forsvar og målvakt må samarbeide. Lær de til å «lese» hva som kan skje i de ulike situasjonene, og diskuter det gjerne med målvaktene.

Tre tips hvis til barn som vil bli gode:

• Ha det gøy!

• Se mye håndball!

• Vær fokusert når du først trener – dette øker utbytte av treningen!

Publisert: 
November 10, 2022
Del gjerne denne artikkelen