HjelpesiderArtikler
Løpetreninger i Learn Handball
...
Søk

Løpetreninger i Learn Handball

En av Learn Handball sine absolutt viktigste verdier er at trening alltid skal være lekbetont, og helst alltid med en ball mellom hendene.

En av Learn Handball sine absolutt viktigste verdier er at trening alltid skal være lekbetont, og helst alltid med en ball mellom hendene. Ren løpetrening faller litt utenfor dette, men fordi mange trenere etterspør løpetreninger, har vi valgt å innfri dette ønske.

Løpetrening blant barn og unge i håndball er et omdiskutert tema. Jeg ønsker derfor å dele mine tanker rundt denne type trening.

Olympiatoppen deler inn løpetrening for barn og unge, ikke i alder, men i før, under, og etter pubertet. Dette er en god inndelingen siden barn utvikler seg i ulikt tempo. Inndelingen tar hensyn til kroppsendringer, og minsker overbelastning og skaderisiko (les mer lengre ned på siden).

Frem til 13 - 14 års alderen kan man som regel klare seg med den løpetreningen som inngår i selve håndballtreningene. Heretter kan det være riktig å supplere med løpetreninger.

Men husk(!), forskning viser at ballspill og ball-lek gir svært gunstig helhetlig treningseffekt. Dette bør derfor i mine øyne fortsatt være hovedfokus når man er barnetrener.

Løpsøvelsene vil dere finne i vårt øvelsesbibliotek. Kikk gjennom øvelsene, og se om det er noe som passer for laget ditt. Kanskje er det noen av dere trenere som også ender med å ta dere en løpetur?

 

Ønsker alle en flott juni, lykke til!

Hilsen Bjarte

Før pubertet

Før puberteten inntreffer, er det små eller ingen forskjeller i kroppslige forhold og i prestasjonsevnen hos jenter og gutter på samme alderstrinn. I denne fasen kan treningen doseres likt for jenter og gutter.

Utholdenhetstreninger kan gjøres som en del av håndballtreningen og gjennomføres som en økt på 10-20minutter. Hensikten med treningen er å skape variasjon og utvikle flere egenskaper og ferdigheter i en og samme økt. 

 • Varierte lekbaserte øvelser med ball
 • Korte intervaller, gjerne kortere pauser enn intervall-løp
 • Stimuler løpsbevegelse og motorisk trening
 • Jentene kommer inn i puberteten i snitt 2 år før guttene (11 ±2 til 13 ±2 år)

   

Under pubertet

Utholdenhetstreninger fortsatt som en del av håndballtreningen, og gjennomføres som en økt på10-30 minutter.

Innholdet i utholdenhetstreningen likner mer og mer på de metoder og øvelser som brukes i voksenidretten, men det er fortsatt viktig å beholde lek-aspektet.

 • Endringer i kroppssammensetning kan hos jenter føre til at styrke og utholdenhet reduseres og skaderisiko øker.
 • For å unngå skader og feiltrening, bør treningen i disse årene differensieres mellom gutter og jenter.
 • Jentene kommer inn i puberteten i snitt 2 år før guttene (11 ±2 til 13 ±2 år) 

Etter pubertet

Bruk fortsatt utholdenhetstrening som en del av en treningsøkt, men egne løpe treninger kan også introduseres. Den spesifikke utholdenhetstreningen er mer eller mindre identisk med de metoder og øvelser som brukes i voksenidretten.

 • Egne utholdenhetsøkter i form av intervalltrening, langkjøring og hurtig langkjøring
 • Introduser og øk forståelse av puls
 • Utholdenhetstrening må avpasses til utøvers totalkapasitet
 • Forskning viser at ballspill gir svært gunstig helhetligtreningseffekt
 • Langkjøring er 40 min +
 • Intervaller gjennomføres med effektiv treningstid på 15-30 min
 • Jentene kommer inn i puberteten i snitt 2 år før guttene (11 ±2 til 13 ±2 år)
Publisert: 
November 12, 2020
Del gjerne denne artikkelen