HjelpesiderArtikler
Bli best med alternativ treningsfilosofi
...
Søk

Bli best med alternativ treningsfilosofi

Studier og forskning viser at det er større sannsynlighet for å nå toppen i idrett ved å trene allsidig og variert i barne- og ungdomsårene. Derfor er det bemerkelsesverdig å se hvor få klubber som tør å samarbeide på tvers av idrettsgrener. Selv når vi vet at det hadde vært til glede for både utøvere og norsk idrett.

Jeg har hatt en lengre snakk med Erik Kubon Halvorsen om utviklingskultur, klubbutvikling og alternativ trening. Halvorsen har vært ungdomstrener i flere klubber, og har både fostret frem landslagsspillere, økt rekrutteringen og minsket frafallet der han har vært.

For å gi håndballspillerne et bredere treningstilbud velger Halvorsen en annen strategi enn normalen. For der mange tenker at det skal trenes mer håndball for å skape tidlig utvikling, velger Halvorsen å fokusere på mer alternativ trening og et inkluderende miljø. Dette gjør han ved og la spillerne prøve seg på ulike idretter, og at det samtidig arrangeres flere sosiale sammenkomster.

Utover den vanlige håndballtreningen innhenter Halvorsen impulser fra andre idretter og miljøer. Målet er å skape et trygt og godt miljø med fokus på mestring. 

Kickboksing, padel, friidrett med fokus på hurtighet og løpsteknikk og basistrening med kroppen som belastning er bare noen av de mange alternative treningsøktene som gjennomføres.

«Alle kan utvikle seg, uansett nivå, og genetiske forutsetninger. Med alternativ trening kan man skape mestringsfølelse for alle!» sier Halvorsen.

Utover den alternative treningen skapes samhold med pekkerkakebaking, tippekonkurranser, tidtaking i sklia i svømmehallen, fjellturer og mye mye mer. 

Bilder sier mer enn 1000 ord sies det. For meg er det ikke tvil om at disse jentene ser lykkelige ut. 

Resultatet til Halvorsens lag

  • Betydelig redusert frafall
  • Økt rekruttering
  • NM titler
  • Landslagsspillere både på junior og senior 

Jeg stiller meg derfor undrende. Hva er grunnen til at ikke flere idrettsklubber og lag gjør dette?

Overførsel av læring gjennom variert trening i barne- og ungdomsårene er nemlig en viktig forutsetning for den mer spesialiserte treningen som kommer senere.  

Dette fungerer! Prøv noe nytt dere også da vel!? 

Fakta om alternativ og allsidig trening

  • Større sannsynlighet for å nå eliten
  • Øker kognitiv motorisk evne
  • Større sannsynlighet for å velge den sport man helst vil gå til
  • Reduserer risikoen for skader
  • Reduserer frafall
  • Det er ikke avgjørende at idrettene ligner på hverandre. Det handler om det å lære fra andre sportsgrener
Publisert: 
October 5, 2022
Del gjerne denne artikkelen